INFORMATION

VIGTIGT FØR DU GUSER

Kom ned i gear før saunagus, og mød op i god tid. Drik rigeligt med væske på dagen, og sørg for, at du har spist, men ikke er overmæt. Spis sundt.

Husk en drikkedunk. Iste eller vand er en fin løsning. Tag en sukkerholdig sodavand med i reserve, hvis dit blodsukker går så lavt, at du skal kvikkes op. Vi anbefaler ikke, at dit væskeindtag er øl eller sukkerholdige drikke.

Tag et bad hjemmefra, og kom omklædt evt. med badekåbe på. Hvis du ikke har været i bad, forventer vi, at du skyller dig af under vores bruser eller alternativt bader i søen eller fjorden uanset årstid 😊

Tag et stort badehåndklæde med, som kan dække både sæde og ryg og et ekstra mindre håndklæde til at tørre dig, efter gusoplevelsen, da dit store badehåndklæde formentlig vil være drivende vådt.

Kom med godt humør og åbent sind i forhold til alle deltagere uanset nationalitet, udseende eller personlighed.

Hvad er saunagus?

Hos Fjordens Saunagus møder du en brændefyret, varm sauna. Gusmesteren inviterer dig ind i dette skønne rum og informerer dig om, hvad der skal ske.

En gusoplevelse hos os består af 4 gus på 10-12 minutter med indlagte pauser på ca. 10 minutter mellem hver gus. Gusmesteren fortæller om sit musikvalg, og der vil ofte være en historie til musikken, som leder til gusoplevelsen.

De fleste af vores gus gennemføres uden samtale fra deltagerne, og stilheden bør være i ”Zen” som udspringer af Zen Budismen.

En gus kaldes en spand og den enkelte olieblanding kaldes en kop. Indledningsvis informerer gusmesteren om æteriske- og duftolier, der anvendes og hvilke effekter det har på krop, sind og sjæl.

Musikken startes, og gusmesteren indleder med at øge varmeoplevelsen i saunaen ved at hælde vand på stenene. og Herefter hældes en kop med olier på stenene. Gusmesteren fordeler duft og varme med vifte eller gushåndklæde. Der justeres temperatur med brug af vand på stenene, og næste kop hældes på som igen fordeles og det samme sker med kop nummer 3.

Indimellem sætter gusmesteren sig ned, og giver et lille minuts pause.
Efter hver gus trænger du til at blive afkølet under den kolde bruser, ved et dyp i fjorden eller søen eller bare det at komme ud i den koldere luft.

Husk at drikke rigeligt. Efter ca. 10 minutters pause kalder gusmesteren ind til næste spand.Nyd det ☺ 


Zenbuddhisme

Zen. Zenbuddhismen opstod muligvis i Kina i 700-tallet e.Kr., men er nu mest udbredt i Japan.  I følge legenden kom Zenbuddhismen til Kina med Bodhidarma, den femte patriark. I Japan er den en af de mange former for buddhisme. Mest kendt er den japanske koan-praksis, hvor munkene af mesteren får en paradoksal fortælling eller sætning, som munken skal ‘forstå’ via meditativ erkendelse.

Et eksempel kan være ‘Lyden af kun en hånd, der klapper’ eller ‘Hvad er sindet?’.

Formålet er at få munken til at erkende sin egen buddha-natur og den indsigt, at man ikke har et essentielt ‘jeg’, og at alt er tomt. Samme ideal kan tilskrives den anden udbredte zen meditationsform, hvor man sidder i lotusstilling og kigger med halvt åbne øjne ind i en væg.

Indenfor klosterlivet bruger man stadig stillesiddende meditation, som foregår i fuldstændig stilhed.

Æteriske- og duftolier

Æteriske- og duftoliers effekt på krop, sind og sjæl. Der findes mange påstande om æteriske oliers effekt, men knap så meget dokumentation. Gusmesteren fortæller gerne om olieleverandørens information om olie.

Men Fjordens Saunagus står ikke på mål for, om det reelt virker. Stifteren af Fjordens Saunagus har dog selv haft et par oplevelser, som er ret markante.

Niels udtaler: “Når jeg har arbejdet med lavendelolie, så sover jeg som en sten den natten efter. Jeg havde en oplevelse, hvor jeg stod i mit kælderværksted og producerede savsmuld af træet palo santo og hele rummet blev fyldt med denne skønne duft, som påstås at give en følelse af fred og klarhed samt fremme positive følelser. Da jeg gik op fra kælderen, havde jeg sådan en slags lykkeoplevelse, som var meget markant. Og jeg skal nævne, at jeg ikke tror på ret meget, der ikke er faktuelt og dokumenteret.

Om saunaen

Fjordens SaunaGus har indledningsvis investeret i en sauna som er produceret af Woodpro.dk

Saunaen er 350 x 225 cm i ydre mål, altså knap 8 m2. Og med en indre ståhøjde på 210 cm giver det gode muligheder for at svinge med håndklæder. Saunaen vejer ca. 1.200 kg. Ovnen er en Havia PRO 20 med 80 kg sten, som er brændefyret og som leverer kraftig varme, og dermed tager det kun ca. 20 minutter at varme saunaen op.

Ud over gusmesteren, er der plads til 10 gæster.